PVC YER KAPLAMALARI

Pvc kelimesi bir kısaltma sözcüğüdür. Kelimenin uzun hali ise Polivinil klorür olarak geçmektedir. Bu madde aslında plastik içerikli bir formdur. Aynı zamanda oldukça geniş bir kullanım alanına da sahiptir. Pvc nedir, nerede kullanılır, kimya sektöründe Pvc nasıl ve neyden yapılmaktadır detayları ile derledik.

Pvc ismini satın aldığımız ürünlerin içeriğinde görebileceğimiz gibi pencer

e, kapı, kaplama, döşeme ve hobi içerikli ürünlerde sıklıkla rastlarız. Bunun nedeni bu malzemenin esnek ve dayanıklı olmasıdır. Aynı zamanda da ucuz maliyetli bir ürün olmasından dolayı sıklıkla tercih edilmektedir.

 Pvc Nedir?

 Oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan plastik polimer içerikli Polivinil klorür maddesine Pvc denmektedir.

 Pvc dünyada en çok üretilen üçüncü sentetik plastik malzemedir. Dünyada en çok üretilen ve kullanılan birinci malzemeyi Polietilen oluşturmaktadır. Aynı şekilde dünyada en çok kullanılan ve üretilen ikinci ürünü ise polipropilenden oluşturmaktadır. Bu iki üründen sonrada sırada üçüncü olarak Pvc gelmektedir.

 Pvc ürününün yani Polivinil klorür maddesinin katı ve esnek olmak üzere iki formu bulunmaktadır. Bu formlara göre de kullanım alanları çeşitlenmekte ve değişmektedir. Ürünün oluşumunun meydana geliş şekli de dahil olmak üzere kimya alanında da bir yeri vardır.

 Pvc Nerede Kullanılır?

 Pvc birden fazla alanda ve yerde kullanılmaktadır. Öncelikle kapı ve pencere profillerinde Pvc maddesinden yararlanılmaktadır.

 Boru ve tesisat malzemelerinin üretilmesinde Pvc yer almaktadır. Vinil cephe kaplaması denilen işte de Pvc malzemesine rastlanmaktadır.

 Elektrik kablolarının içeriğinde de estetik, dayanıklı ve sentetik plastik malzeme olan Pvc ürünü yer almaktadır.

 Döşemeyle beraber hobi malzemelerinin üretilmesinde de Pvc ürünü yer almaktadır.

 Pvc özellikle ucuz, dayanıklı ve estetik olma özelliklerinden dolayı su, atık su endüstrisinde boru hatları amacıyla tercih edilmektedir.

 Kimya'da Pvc Nasıl ve Neyden Yapılır?

 Kimya sektöründe Pvc ürününün yapımı ve kullanılan ürünler verilmektedir. İki ana madde Pvc ürününü meydana getirmektedir. Bu iki ana maddeden birincisi Chlorine olarak geçmektedir. Chlorine ise tuz ürünüdür. Diğer ana madde de Ethylene ürünüdür. Bu ürün de ham petrol demektir.

 Bu iki ürünün birleşiminden oluşan formül ismi de ethylene dichloride olarak geçmektedir. Bu bileşim çok yüksek ısı verilerek Vinyl Chloride Monomer şekline dönüştürülmektedir.

 Vinyl Chloride Monomer şekli ise kısaltma ismiyle VCM denilen gaz halidir. VCM denilen bu gaz da kimyasal olarak sabit bir toza dönüştürülmektedir. Böylece oluşum tamamlanmaktadır. Kimyada Pvc bu aşamalardan geçerek ve bu iki ana ürünün birleşimiyle yapılmaktadır.

Polivinil klorid, monomer haldeki vinil kloridin polimerizasyonu ise Pvc ürününün üretim şeklidir ve formülüdür. Pvc ürünü saf haliyle aslında sert bir plastiktir. Üretim sırasından bu sert plastik formundan kurtulmak amacıyla plastik hale getirici malzemeler ilave edilmektedir. Bu sayede Pvc ürünü daha yumuşak ve esnet hale gelmektedir.

 Aynı zamanda Pvc ürünü geri dönüşüme de dahildir. Ortalama olarak yedi kez geri dönüşebilmektedir. Buradan da anlayacağımız gibi Pvc ürününün ömrü 140 yıl olarak belirlenmiştir. Pvc ürününün Uluslararası geri dönüşüm kodu ise 3 rakamıyla ifade edilmektedir.

Pvc çeşitli kimyasal işlemlerden geçmektedir. En küçük birimi olan monomer birimi polimerizasyon malzemesiyle birbirine eklenmektedir. Bu sayede ayrılmaz büyük yapılı bir moleküler yapı ortaya çıkmaktadır.

 Yukarıda anlattığımız VCM gaz hali Pvc ürününün ham maddesidir. Bu gaz hal çevreye ve insan sağlığına zararlıdır. Bu nedenden dolayı da kimya sektöründe üretim esnasında dikkatli davranılmaktadır.

 Yüksek basınç altında sıvı hale dönüştürülerek gerekli koruma önlemleri alınmaktadır. Bu şekilde de depolanmaktadır. Bu süreçlerden geçen Pvc ürünü son aşamada katı halde yer almaktadır.

PVC NEDİR?

 

Pvc kelimesinin açılımı, toplum geneli tarafından “vinil” diye adlandırılan (Clorür, Poli, Vinil ) maddelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Doğalgaz veya Petrol ile tuz’dan üretilen (CH2- CH2) formüllü bir polimer türüdür. Kullanıma hazır hale gelemsi için bu polimer çeşitli malzemelerle karıştırılıp, yüksek sıcaklıklara vardıktan sonra şekillendirilerek plastik halini alır.
Pvc, klor otomu taşıyan nadir termoplastik maddelerdendir. Pvc’nin içersinde klor olmasından dolayı kolay alev alan bir madde değildir. Çok yüksek sıcaklıklara vardığında kolaylıkla bozulur ve hidroklorik asit çıkarır. Maliyeti nispeten düşüktür çünkü diğer polimer ile kıyaslarsak daha fazla çeşit ve miktarda katkı maddesi ile harmanlanabilir.

 

 

PVC NERELERDE KULLANILIR?

 

1920’li yılların başında bulunmuş olsa da 1930’lu yıllardan sonra insanlar PVC ile tanışmaya başlamıştır. 2. Dünya Savaşı ile kullanımı artmış son 30- 40 yıllık süre diliminde ise en yaygın polimer türlerinden biri olduğu herkesçe kabul görmüştür.
Pvc’nin başlıca kullanım alanları;
Paketleme- ambalaj sanayinde (torba yapımında, bi-oriente ince shrink film ve kapak içi mantarı),
elektrik-elektronik malzeme yapımına (optik fiber kılıf zarfı olarak , yüksek volt izolatörü),
otomotiv sektöründe (paspas olarak , döşeme, cam fitili/silecek sistemi),
inşaat sektöründe (duvar-yer ve çatı kaplama malzemesi olarak, sulama ve pis su boruları, pencere profil, kapı, panjur) ,
tıptaki çeşitli uygulamalarda (ameliyet eldiveni ve kalp kateter'i olarak, kan torbası, serum tüpü),
çeşitli diğer eşyaların üretimine ( kredi kartlarının yapımında, muşamba, suni deri ve ayakkabı , oyuncak, çeşitli sportif malzeme) görüldüğü üzere günlük hayatta sıkça rastlıyabileceğimiz bir çok şeyin yapımında kullanılmaktadır.



PVC ÇEVRE DOSTU MUDUR?

 

Diğer plastik maddeler gibi Pvc’ nin de çevreye zarar verdiği , kirlettiği öne sürülse de çevreyle olan ilgilsi daha çok görsel dir.
Çevredeki diğer atıklara göre göze daha çok çarpmasının sebebi genellikle büyük hacimli olarak üretilmeleri gösterilebilir. Ama şunlara dikkat edersek ;

1- Çoğu alanda ağaç ham maddesi ile yapılabilecek malzemelerin yerini alması gereksiz ağaç kesimini engellediği için çevreye faydalıdır.
2- Atıkları geri dönüşümde kullanılabilir, hatta tekstil sanayi için elyaf haline getirilerek kullanılabilir.
3- Pvc, alüminyumdan yaklaşık iki kat hafif, ahşaptan ise oldukça hafiftir.
4- Kapı ve pencere üretiminde tartışmasız en çok kullanılan malzeme türleri Ahşap ve Pvc – Alüminyum dur. 1991- 1992 yılları Arasında EMPA kuruluşu tarafından yapılan, bir araştırma da 15 yıllık ortalama kullanım verileri ile elde edilen sonuçlara göre pvc pencerelerin yumuşak ahşaba göre %40 , sert ahşaba göre de %46 daha ucuz bir malzeme olduğu ve bu süre zarfında ahşap malzemeli ürün bir çok kez boyanması gerekmektedir.
5- İzalosyon sistemi sayesinde yakıttan tasarruf sağlaması, ısınmak için kullanılan ve karbon dioksit üreten yakıtların kullanımını azalttığı için çevreye böylede faydası dokunur.


 

PVC KAPI VE PENCERELERİ KOKU YAPAR MI?

 

Pvc kapı ve pencereler katı olduğu için oda sıcaklığı gibi normal sıcaklıklarda gaz salınımı yapması mümkün değildir. Yeni bir pvc malzemenin kokma sebebi diğer malzemelerde olduğu gibi üretildiği yerdeki değişik kokulardan kaynaklanır ve bu kısa sürede geçer. Daha önce yapılmış testlerde su ve havayı geçirmeme konusunda oldukça etkili olması içerde oluşan pis kokunun içerden hiç çıkmamasına sebep olduğu için ara sıra sıkça olmasa da içeriyi havalandırmak sağlık açısından önemli bir husustur.

 


PVC PENCERELERİN BAKIM VE TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALI ?

 

Öncelikle mümkün Pvc üzerindeki bantları uzun süre güneşe maruz kalmadan temizlemeliyiz. Çünkü uzun süre güneşe maruz kalan bantlar iyice profile iyice kaynar ve sökülmesi zor bir hal alır. Bunu mümkün olmadı ise serin bir havada bantları temizlemeliyiz.
Profile bulaşmış harç, boya benzeri maddeler hemen ama titizce kazımadan temizlenmelidir. Pvc kapı ve pencereleri ağartıcı yada çözücülerle temizlememelisiniz. Temizlik için aşırı partiküllü maddelerden kaçınılmalı , krem yada sıvı temizlik malzemeleri tercih edilmelidir.

 

Ankara pimapen, pvc pencere ve pvc kapı hizmetlerinden yararlanmak için linke tıklamanız yeterlidir.

 

İstanbul pimapen, pvc pencere ve pvc kapı hizmetlerinden yararlanmak için linke tıklamanız yeterlidir.

PVC NEDİR? HANGİ ALANLARDA KULLANILIR?

PVC “Polivinil Klorür” bileşeninin kısaltmasıdır. Plastik polimerdir. Genel olarak plastik ham maddesi diyebiliriz. Katı ve esnek olmak üzere 2 türü mevcuttur.

Polivinil klorür, polietilen ve polipropilenden sonra dünyada en çok üretilen üçüncü sentetik plastik polimerdir. 

PVC KULLANIM ALANLARI

Ekonomik, çok yönlü PVC yani polivinil klorür, inşaat yapı malzemeleri, sağlık sektörü, zemin kaplama malzemeleri, elektronik sektörü, asma tavan malzemeleri, otomobil sektörü, boru ve kaplama malzemeleri, kan torbası malzemesi ve kablo kaplamasına kadar çeşitli ürünlerde çeşitli uygulamalarda kullanılır.

Yapı ve inşaat sektöründe kullanım

PVC Zemin Kaplama Tarkett IQ FiyatlarıÜretilen tüm pvc malzemenin yaklaşık dörtte üçü uzun ömürlü bina ve inşaat uygulamalarına giriyor. PVC’nin üretimindeki düşük sera gazı emisyonları açısından çevrenin korunmasında etkili olduğunu göstermektedir.

Neme ve aşınmaya karşı güçlü ve dayanıklı olduğu için, vinil kaplama, pvc zeminler, pvc spor salonu zeminleri, pencereler, çatı, çit, pvc duvar kaplamaları ve karo halı döşeme için idealdir.

Vinil, bazı yapı malzemeleri gibi paslanmaz, boyama gerektirmez ve hafif temizlik ürünleri ile temizlenebilir.

Siding ve Pencereler

PVC, son derece dayanıklı, uygun fiyatlı ve evlerin ısıtılması ve soğutulması sırasında enerji tasarrufu sağlamak için dış cephe kaplaması ve pencere çerçeveleri üretimi için oldukça uygundur.

Aslında, pc pencereler alüminyum pencerelerin ısı yalıtımının üç katına sahiptir.

Kablo sektöründe kullanım

Bina ömrü boyunca binanın duvarlarının arkasındaki zorlu koşullara dayanabilen bir malzeme olduğu için kablo kaplaması olarak kullanılır. Sonuç olarak, elektrik kablolarında kullanılan en yaygın ve güvenilir malzemelerden biridir.

Su boruları

PVC, korozyona eğilimi olmayan ve çevresel baskıya direnç gösteren neredeyse sızdırmaz borular oluşturarak enerji ve su tasarrufu sağlar. PVC kırılma oranları, dökme metal su aktarım sistemlerinin kırılma oranlarına göre çok düşüktür. PVC borularda birikme olmaması işlevselliği arttırır.

Paketleme sektörü

Dayanıklı, güvenilir ve hafif olması nedeniyle esnek PVC, ambalajlama ve ilaçlar da dahil olmak üzere ürünlerin bütünlüğünü korumak için kullanılmaktadır.

Sağlık sekötrü

Polivinil klorür, ilaçların torbalar ve tıbbi tüplerle dağıtılmasında kritik bir güvenlik rolü oynar. PVC kan alma torbasının ortaya çıkışı önemli bir olaydı, çünkü kan torbaları esnek ve kırılmaz olarak daha faydalı oldular. Ayaktan tedavi amaçlı ilaçların gelişimini arttırdı.

Ev ürünleri

Yağmurluklar, botlar ve duş perdeleri üretimi için ideal bir malzemedir

 

 

DEVAMINI OKU ...




Ürünlerimiz Ve Hizmetlerimiz Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin Bize Ulaşın!